Ga naar de inhoud

Hoe werkt Calconditioner

Hoe werkt een elektronische waterontharder

Bent u benieuwd naar de exacte werking van de Calconditioner? Wij geven u hier graag meer informatie. Om goed te begrijpen hoe de Calconditioner werkt moeten wij u echter eerst uitleggen hoe kalkaanslag of ketelsteen ontstaat. Daarom geven wij u eerst meer informatie over de vorming daarvan.

De mineralen in uw leidingwater

In leidingwater komen diverse mineralen voor. Hoe meer van die mineralen er voorkomen in uw water, hoe harder uw water is. Vaak geven we die mineralen de verzamelnaam “Kalk” maar in de praktijk gaat het om verschillende mineralen. In hard water zit voornamelijk veel kalk in de vorm van calciumwaterstofcarbonaat (Ca(HCO3)2). Dit calciumwaterstofcarbonaat is samengesteld uit calcium (Ca2+), opgelost kooldioxide (CO2), waterstofcarbonaat (HCO3–) en carbonaat (CO32–).
Zodra deze mineralen worden opgewarmd boven de 55 graden Celsius vormen ze een harde structuur: Calciumcarbonaat (CaCO3) en Aluminiumoxide (AI2O3). Die vaste vorm ontstaat vooral doordat kooldioxide wegvloeit en calciumzouten gaan kristalliseren en neerslaan. Dat komt door de zogenaamde Vanderwaalskrachten.

Wilt u hier meer over weten, kijk dan op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vanderwaalskrachten.

Kalkdeeltjes zitten in het kraanwater

Het grootste gedeelte van het ontstane Calciumcarbonaat wordt weer door uw water afgevoerd, maar er blijft altijd wel iets achter. Dat achterblijvende deel leidt tot een laag kalkaanslag en ketelsteen in uw apparaten en in het bijzonder op de verwarmingselementen daarvan. De isolerende werking van die kalkaanslag houdt de overdracht van de warmte in een apparaat tegen. Dat betekent dat er veel meer energie nodig is om warmte op te wekken. Uiteraard betekent dat dat uw energierekening duurder uitvalt als u veel last heeft van kalkaanslag. De achterblijvende laag die warmteoverdracht tegenhoudt wordt door de Calconditioner aangepakt.

Hoe ontstaat kalkaanslag of ketelsteen precies?

De vorming van kalkaanslag is te vergelijken met de werking van magneten. Magneten trekken elkaar aan als ze verschillende polen hebben en stoten elkaar af als ze dezelfde polen hebben. Uw leidingen en de kalkdeeltjes in uw water hebben een verschillende elektromagnetische lading. Daardoor trekken ze elkaar net als magneten aan en hopen de deeltjes kalk zich op in de leidingen: de kalkaanslag. Het Calciumcarbonaat of de kalkvorming die ontstaat door de verwarming van uw water wordt ook wel ketelsteen genoemd. Die naam is afgeleid van de klontering in ketels van stoommachines en verwarmingsapparatuur, waarin de kalk zich als “steen” op de wanden afzet. Voor een chemische uitleg over kalkaanslag kunt u naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Ketelsteen.

De technische werking van de Calconditioner

De Calconditioner heft het verschil in lading op van de kalkdeeltjes en uw leidingen. Daardoor hechten de kalkdeeltjes zich niet meer aan uw leidingen of verwarmingselementen en verlaten ze uw leidingen zonder problemen. Reeds bestaande kalkaanslag wordt door dit proces vergruisd tot een soort poeder dat met het water wordt afgevoerd. Wat er technisch gezien gebeurt is dit: het signaal om de ladingsverschillen op te heffen wordt door de Calconditioner via twee inductiekabeltjes op het water overgebracht. Daardoor blijven de kalkdeeltjes niet meer aan de leiding vastzitten. Als het water uw leidingen verlaat hechten de kalkdeeltjes zich ook niet aan andere oppervlakten. Daardoor heeft u ook geen last meer van kalkaanslag op uw douchewand, vloer, aanrecht of spoelbak. Blijven er door snelle verdamping toch restjes achter, dan zijn die eenvoudig met een doek of borstel af te nemen.

Hoe installeer ik de Calconditioner

De Calconditioner wordt op de waterleiding geplaatst en niet ertussen of erin. Het signaal dat via de inductiekabeltjes wordt geleverd om de verschillen in elektromagnetische lading op te heffen bereikt de binnenkant van uw leidingen via radiogolven. Dat gaat volgens de zogenaamde “wave techniek”. De Calconditioner gebruikt een multi-wave techniek om het water bij elke doorstroomsnelheid goed te behandelen. Deze door de heer Koster ontwikkelde techniek is al in 1988 op een eenvoudige manier door TNO getest, door aan te tonen dat wasgoed bij het gebruik van een Calconditioner witter wordt en blijft. Klik hier om dit rapport te lezen.

Amerikaans onderzoek

Volgens onderzoek van de Water Quality Research Foundation kan de efficiency van gas- of elektrische boilers als gevolg van hard water met wel 48% teruglopen. Volgens dit onderzoek behielden boilers die werkten met onthard water hun oorspronkelijke prestatievermogen. Douchekoppen konden in anderhalf jaar 75% van hun straalkracht verliezen. Met ontkalkt water was dat probleem er niet. Voor geisers en cv-installaties met warmwatervoorziening gelden soortgelijke uitkomsten. In het onderzoek raakten sommige apparaten al na anderhalf jaar compleet verstopt door kalkaanslag. Ook kringen en korsten op het sanitair, verstopte douchekoppen, vlekkerige douchewanden, aangekoekte waterkokers en verstopte koffiemachines werden opgelost met een waterontharder.

Conclusie

De Calconditioner is het perfecte middel om uw water te ontharden en apparaten maximaal en zuinig te laten functioneren. De Calconditioner verdient zichzelf snel terug; u kunt hem eenmalig monteren en daarna heeft u er geen omkijken meer naar. Het voorkomen van kalkaanslag begint direct, het verwijderen van bestaande kalkaanslag verloopt laag voor laag, tot uiteindelijk alles helemaal schoon is. De Calconditioner heeft geen onderhoud nodig, alleen stroom. Het verbruik is één tot twee euro per jaar. De besparing op uw energierekening kan oplopen tot honderden euro’s per jaar doordat uw apparaten een hoger rendement krijgen.

Heeft u interesse in de wetenschappelijke verklaring van de Calconditioner? Bekijk dan onze literatuurlijst