Ga naar de inhoud

Prijs waterontharder

Wat kost een waterontharder

Woon je in een gebied met hard water dan ken je de problemen. Van lelijke kalkaanslag die je ziet tot lauwe, trage koffie en hoge stookrekeningen. En dan hebben we het nog niet eens over apparaten die veel korter meegaan dan verwacht. Hoe harder het water des te meer winst valt er te behalen met een waterontharder. Er zijn waterontharder magneten vanaf 50 euro tot filters en ionenwisselaars van wel 3000 euro. Allemaal pretenderen ze uw kalkprobleem op te lossen.

Verschillen tussen waterontharders

  • De goedkoopste oplossing zijn magneten. Te koop vanaf 49 euro tot 379 euro. Die werken prima op stilstaand water en op stromend water tot wel 3 meter. Niet geschikt voor een volledig woonhuis maar wel om bijvoorbeeld een apparaat kalkvrij te houden. De kalk wordt niet verwijderd maar tijdelijk onschadelijk gemaakt. Installatie is eenvoudig zelf te doen. Goede mineralen blijven behouden. Bestaande kalkaanslag wordt niet verwijderd.
  • Elektronische waterontharders. Te koop vanaf 159 euro tot 299 euro. Die zijn geschikt voor een woonhuis en industriële toepassingen. Dit apparaat voorkomt dat kalkdeeltjes aan elkaar of aan wanden willen plakken. De kalk wordt niet verwijderd maar tijdelijk onschadelijk gemaakt en verdwijnt met het afvalwater naar het riool. Dit is het enige apparaat dat ook bestaande kalkaanslag in leidingen en apparaten oplost. Installatie is eenvoudig zelf te doen. Goede mineralen blijven behouden.
  • Ionenwisselaars. Te koop vanaf 2000 euro. Ionenwisselaars zetten kalk- en calcium-ionen om in natrium-ionen. Hiermee verdwijnt alle kalk. Dit apparaat kent een paar nadelen. Installatie moet professioneel uitgevoerd worden. De zoutwaarden in uw drinkwater nemen toe. het apparaat heeft regelmatig onderhoud/navulling nodig. Bestaande kalkaanslag wordt niet verwijderd.
  • Koolstoffilters. Te koop vanaf 2000 euro. Deze filteren alles uit het water. Geen kalkresten maar alle mineralen gaan verloren. Installatie moet professioneel uitgevoerd worden. Het apparaat heeft regelmatig onderhoud/navulling nodig. Bestaande kalkaanslag wordt niet verwijderd.

Welke waterontharder kiezen

Voor een woonhuis vallen de magneten dus af. Is er medische noodzaak dan is een filterinstallatie te overwegen. Is er een ruim budget dan zijn de ionenwisselaars een goede keuze. Is er een beperkt budget en wilt u uw woning verlossen van kalkaanslag dan is een elektronische waterontharder de beste keuze.

Terugverdientijd

Een waterontharder levert een behoorlijke energiebesparing op. Hoe dat werkt staat hier uitgelegd. De enige ontharder die ook bestaande kalkaanslag in leidingen en apparaten oplost is de Calconditioner waterontharder. Door het oplossen van bestaande kalkaanslag krijgen apparaten hun oorspronkelijke rendement weer terug en dat merkt u al snel aan uw energierekening. Calconditioner waterontharders zijn er al vanaf € 159,-