Ga naar de inhoud

Waterontharder advies

Waterontharder advies voor particulieren

Bent u op zoek naar waterontharder advies voor de lange termijn? Wij helpen u graag verder met de juiste informatie over de verschillende manieren om uw water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen en verwijderen. Ionenwisselaars, een koolstoffilter of oplos- en schuurmiddelen zijn voor huishoudelijk gebruik niet interessant. Ze zijn duur, ongezond of werken onvoldoende. Bovendien zijn ze slecht voor het milieu of uw gezondheid. In het onderstaande waterontharder advies leest u hoe de verschillende waterontharders werken en wat de onderlinge verschillen zijn.

Waterontharder magneet

Zo simpel, een waterontharder-magneet. Maar werkt dat ook? De magneet is er onder diverse namen, de waterontharder-magneet, magnetische waterontharder, magneet-waterontharder of kalkmagneet. In Europa heeft de Duitse consumentenbond in 2000 een onderzoek gedaan naar deze magneten. Slechts 2 van de 13 aangeboden oplossingen op basis van magnetisme bleek de kalkafzetting enigszins te verminderen in boilers en koffiezetapparaten. Maar dat waren magneten van 1500 euro. Geen enkel systeem op basis van magnetisme voorkwam kalkaanslag volledig. En zelfs als je een dure magneet van 1500 euro gebruikt wordt bestaande kalkaanslag niet verwijderd. Ons waterontharder advies is dan ook: niet doen!

Calconditioner is géén magneet!

Waterontharder met koolstoffilters

Een waterontharder op basis van koolstof werkt hetzelfde als het filter van een tropisch aquarium. Een filter is interessant in gebieden waar de waterkwaliteit dubieus is. In ons land is kraanwater echter van een hoge kwaliteit. Dat water hoeft dan ook niet gefilterd te worden. Waterontharders op basis van koolstoffilters filteren naast de vervelende kalkdeeltjes bovendien ook gezonde mineralen uit het water. Deze apparaten zijn moeilijk zelf te plaatsen en moeten regelmatig vervangen worden. Aanschaf van een koolstoffilter kost daarnaast minstens € 300,- met daarbij ongeveer € 200,- jaarlijkse kosten voor onderhoud (filters). Bestaande kalkaanslag wordt niet verwijderd met koolstoffilters. Ons waterontharder advies is dan ook: niet doen!

Calconditioner is géén koolstoffilter!

Ionenwisselaars

Waterontharders op basis van ionenwisselaars zetten kalk- en calcium-ionen om in natrium-ionen. Patiënten met een hoge bloeddruk of nierfalen wordt sterk geadviseerd geen ionenwisselaar te gebruiken. Natrium inname laat de bloeddruk bij deze patiënten namelijk stijgen en bovendien moeten de nieren hierdoor harder werken. Feitelijk is het natrium in het zout wat voor de verhoogde bloeddruk zorgt. Overige nadelen van ionenwisselaars zijn dat u ze niet zelf kunt monteren en dat ze erg groot zijn en blijvend onderhoud vragen. Aanschaf van een ionenwisselaar kost bovendien minstens € 1200,- met daarnaast ongeveer € 100,- jaarlijkse kosten voor navullingen. Bestaande kalkaanslag wordt niet verwijderd met een ionenwisselaar. Ons waterontharder advies is dan ook: niet doen!

Calconditioner is géén ionenwiselaar!

Fysisch Anti-Kalk apparaat

In de jaren 70 is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de invloed van magneten op kalkdeeltjes in water. Uit dat onderzoek bleek dat vaste magneten niet sterk genoeg zijn om een groot verschil te maken. Tijdens dat onderzoek werd er ook geëxperimenteerd met elektro magneten. Het bleek dat radiogolven, die in feite elektromagnetische golven zijn, een speciaal effect hadden op kalkdeeltjes. Later werd dit verklaard als beïnvloeding van de zwakke Vanderwaals krachten. Hierover is veel wetenschappelijke literatuur verschenen. Ontharders op dit principe voorkomen kalkaanslag omdat de kalkdeeltjes elkaar gaan afstoten in plaats van aantrekken. Door dat afstoten wordt ook bestaande kalkaanslag langzaam maar zeker afgebroken waardoor warmwaterapparatuur zijn oorspronkelijke rendement terug krijgt. Dat levert een behoorlijke energiebesparing op en dat merk je in je portemonnee. Ons waterontharder advies is dan ook: doen!

Calconditioner is een Fysisch Anti-Kalk apparaat