Ga naar de inhoud
De beste waterontharder van Nederland en België

Tips kalkaanslag verwijderen

Handige tips tegen hardnekkige kalkaanslag

Heeft u last van kalkaanslag door hard water? Met Calconditioner voorkomt u nieuwe aanslag en verwijdert u bestaande kalkaanslag in apparaten en leidingen. Daarmee bent u voorgoed af van alle klachten die u hieronder aantreft. Meer weten? Kijk voor meer informatie bij kies de beste waterontharder en maak de juiste keuze.

Let op:

Lees eerst de gebruiksaanwijzing voor u de aangeboden tips uitvoert om te bekijken of het product geschikt is voor de klus (bijvoorbeeld i.v.m. krassen op kunststof). Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Kalkaanslag verwijderen douchekop

Heeft u last van kalkaanslag op uw douchekop? Dan kunt u die douchekop het best losschroeven en vierentwintig uur in een bakje met schoonmaakazijn leggen. Kunt u de douchekop niet losmaken? Vul dan een zakje met schoonmaakazijn en bevestig het met een elastiek aan de stang, zodat de douchekop erin kan hangen. Ook hier laat u de douchekop vierentwintig uur in de schoonmaakazijn hangen.

Kalkaanslag verwijderen glazen douchedeur

Heeft u last van kalkaanslag op uw glazen douchedeur? Maak dan een doek vochtig met azijn en wrijf er de douchewand mee in. Als de azijn gedroogd is is uw douchedeur of douchewand weer als nieuw. Heeft de omlijsting chromen randen? Spoel die dan even na en droog ze af. Als de kalkaanslag al erg lang op de douchewand zit en hardnekkig blijft, gebruik dan HG professionele kalkverwijderaar. Gebruik daarbij wel handschoenen!

Kalkaanslag verwijderen badkamertegels

Heeft u last van kalkaanslag op uw badkamertegels? Gooi dan een dopje wasverzachter in een halve emmer warm water en neem de tegels met dit mengsel af. Heeft de kalkaanslag gele of oranje vlekken die erg hardnekkig zijn? Laat die plekken dan eerst een half uurtje inweken met een papje van zout en azijn. Lukt dat ook niet goed genoeg, spuit dan de tegels in met W5 antical van de LIDL. Laat dat even inwerken en spoel het vervolgens af.

Kalkaanslag verwijderen toilet

Heeft u last van kalkaanslag in uw toiletpot? Dat is prima te verwijderen door er ’s avonds een tablet steradent (kunstgebit reiniger) in te gooien of een afwasblokje voor de vaatwasmachine. In de ochtend spoelt u even het toilet door en de kalkaanslag is helemaal verdwenen. Let er wel op dat het toilet in de tussentijd niet wordt gebruikt (kinderen)! Spoelen met cola schijnt ook goed te werken.

Kalkaanslag verwijderen strijkijzer

Heeft u een strijkijzer met kalkaanslag? Dan is de kans groot dat het daardoor binnenkort kapot gaat. Om dat te voorkomen kunt u het strijkijzer vullen met een mengsel van half water en half azijn. Laat het strijkijzer vervolgens heet worden en gebruik de stoomknop om de gaatjes kalkvrij te maken. Herhaal deze procedure tot de gaatjes helemaal schoon zijn en spoel vervolgens nog een aantal keren na om de resten azijn te verwijderen. Giet het strijkijzer in het vervolg leeg na gebruik.

Kalkaanslag verwijderen waterkoker

Heeft u een waterkoker met een verwarmingselement dat vol zit met kalkaanslag? Kook er dan water in met een flinke scheut azijn en de kalkaanslag lost op. Zit er veel aanslag op, herhaal dan deze procedure tot het verwarmingselement en de waterkoker helemaal schoon zijn. Spoel wel een aantal keren goed na om de resten azijn te verwijderen. Giet de waterkoker in het vervolg leeg na gebruik en kook nooit meer water dan nodig is.

Kalkaanslag verwijderen chemisch toilet

Een chemisch toilet wordt vaak maar een deel van het jaar gebruikt. Een goede reden om te zorgen dat deze goed schoon wordt weggezet voor de volgende vakantie. De bruine velletjes die soms op het water drijven zijn deeltjes losgelaten kalkaanslag, verkleurd door ontlasting die zich vastzet op de kalklaag. Kalkaanslag in een chemisch toilet maakt u op dezelfde manier schoon als de toiletpot thuis. Let er wel op dat het toilet in de tussentijd niet wordt gebruikt.

Kalkaanslag verwijderen natuursteen

Heeft u last van kalkaanslag op het natuursteen in uw badkamer of keuken? Gebruik dan nooit azijn, want natuursteen is vaak kalkhoudend en die kalk wilt u niet oplossen. Weet u niet of uw natuursteen kalkhoudend is? Laat dan een druppeltje azijn vallen op een onzichtbaar plekje. Gaat het schuimen, dan zit er kalk in uw natuursteen. De beste manier om kalkaanslag op kalkhoudende natuursteen te verwijderen is met HG natuursteen cement- en kalksluier verwijderaar. Die is zuurvrij en verwijdert de aanslag daarom veilig. Natuurlijk is het beter Calconditioner waterontharder te gebruiken om kalkaanslag te voorkomen. Iedere reiniging kan namelijk uw natuursteen beschadigen.

Kalkaanslag verwijderen badkamervloer

Heeft u last van kalkaanslag op uw badkamervloer? Leg een doek op de vloer en gooi hier ruim schoonmaakazijn overheen. De doek moet goed nat zijn maar niet meer dan dat anders loopt de azijn het putje in. Na een paar uur even wegspoelen en eventueel borstelen. Is niet alles weg herhaal deze procedure dan net zo vaak tot alle aanslag is verdwenen.

Kalkaanslag verwijderen zwembadvloer

Heeft u last van kalkaanslag op de vloer van uw zwembad? Dit gaat op bijna dezelfde manier als bij de badkamervloer. Leg doeken (oude handdoeken) op de vloer en gooi hier ruim schoonmaakazijn overheen, ongeveer een halve liter per vierkante meter. De doeken moeten goed nat zijn maar niet meer dan dat anders loopt de azijn het putje in. Laat het 12 uur inwerken. Met een hogedrukspuit wordt de vloer nu weer als nieuw. Is niet alles weg herhaal deze procedure dan net zo vaak tot alle aanslag is verdwenen. In tegenstelling tot de andere kalk problemen op deze pagina voorkomt u kalkaanslag op de vloer van uw zwembad niet met een Calconditioner op uw waterleiding in huis. Water in het zwembad vervalt na een aantal dagen weer in de oude staat met kalkaanslag in het zwembad als gevolg. Om kalkaanslag in het zwembad te voorkomen kunt u wel een Calconditioner opnemen en het pompcircuit van het zwembad. Zo blijft het water steeds behandeld.